Karel Král

kralka (AT) iuuk.mff.cuni.cz

Řešené příklady. Cvičení, domácí úkoly. Body za úkoly a písemky. Podmínky zápočtu. Užitečné odkazy.

Lineární algebra II

středa 15:40, místnost T5

převážně pro paralelku Ondřeje Pangráce

Řešené příklady ze cvičení.

Zde se bude postupně objevovat souhrn řešených příkladů ze cvičení. Prosím reportujte chyby jakéhokoliv druhu. Za matematickou chybu nabízím dva body (počítané jako za domácí úkol) a po jednom bodě za numerickou či gramatickou chybu nebo překlep. Pokud by něco bylo nejasné, prosím zeptejte se na cvičení nebo mailem. Pokud byste chtěli, abych doplnil řešení nějakých typů příkladů, tak mi dejte vědět emailem. Ale upozorňuji, že den před cvičením je pozdě.

Řešené příklady (poslední změna 3. 5.)

Zápis cvičení

24. 5.

Opakování teorie z přednášek. Viz skripta Milana Hladíka a sylabus prof. Matouška. Viz odkazy.

17. 5.

Sportovní den -- cvičení se nekonalo.

10. 5.

Čtvrtá písemka.

3. 5.

Pozitivně definitní matice, ověřování PD, Choleského rozklad pdf. Opakování. Příště, 10. 5. bude čtvrtá písemka na pozitivně definitní matice a opakování všeho, co jsme probrali. Můžete si přinést jeden list taháku (A4 obě strany).

26. 4.

Třetí písemka.

19. 4.

Vlastní čísla a vlastní vektory, Jordanova normální forma. pdf příklady 1 a 2 podrobně společně na tabuli.

Zadána další série domácích úkolů.

Příští týden, 26. 4., bude třetí písemka.

12. 4.

Vlastní čísla a vlastní vektory. Opakování vlastních čísel a vlastních vektorů -- výpočet i teorie, pdf příklady 1, 2, začátek 3 podrobně společně na tabuli.

5. 4.

Cvičil Vojta Kaluža: Druhá malá písemka, vlastní čísla a vlastní vektory. pdf

29. 3.

Opakování všeho dosud probraného, pokračování determinantů, začátek vlastních čísel. Další domácí úkol, viz pdf.

22. 3.

Determinanty: pdf. Příklady 1, 8, 9 na tabuli. Zadána druhá série domácích úkolů a první s přívětivějšími čísly (podrobnosti v pdf).

15. 3.

První písemka, obsahem bylo to, co jsme zatím probrali. Determinanty, geometrická motivace, analýznická motivace, jak se počítají pro malé i velké matice. Příklady: pdf.

8. 3.

Dokončování příkladů na ortonormalitu a Gramm-Schmidta. Příklady 1, 5 na tabuli pdf. Zadána první série domácích úkolů (viz druhá strana pdf).

1. 3.

Opakování minulého semestru a skalární součiny. Příklady 1., 3. na tabuli, 4. zmíněný a souvislosti Gramm-Schmidtovy ortonormalizace se středoškolskou geometrií z pdf. Povídání o využití ortonormálních bází a vztazích s Fourierovou transformací. QR kódy a Reed-Solomonovy kódy (přehledově), úvod do samoopravných kódů, pro více informací i s python implementací viz: Povídání o QR kódech a Reed-Solomonových kódech.

22. 2.

Opakování minulého semestru a skalární součiny. Příklady 0.-4., 7. a bonusový z pdf.

Výsledky domácích úkolů a písemek.

Výsledky zveřejňuji jen pod přezdívkou. Pokud ji nemám, nezveřejňuji.

Podmínky zápočtu

budeme psát 4 písemky po 6 bodech. a průběžně budu zadávat domácí úkoly. na zápočet požaduji aspoň 15 bodů za písemky a aspoň polovinu bodů z domácích úkolů. pokud někomu bude něco chybět, budou buď náhradní domácí úlohy nebo ústní přezkoušení (upozorňuji, že náhradní možnost zápočtu bude pracnější!).