Experimentální seminář Kombinatorické etudy

Zdá se že se nám rozbíhá nový seminář -- řikejme mu kombinatorické etudy. Podle virtuální úmluvy je ideální čas

středa 15:40

Začínáme už tuto středu (31.3.2010). Sraz "v křesílkách KAM" ve 3.patře -- ale pokud bude hodně účastníků, přesuneme se do S4.

Možná ale napřed pár slov o náplni semináře: cílem je procvičit se v řešení příkladů (zejména) z kombinatoriky a teorie grafů. Příklady budeme brát z krásné knihy pana Lovásze: Combinatorial problems and exercises. Kniha obsahuje příklady, spíše těžší, mezi nimi i to, co se jinde vydává za Věty -- podle zásady, že člověk má všechno vymyslet vlastní hlavou, jinak to stejně zapomene.

Tady je první várka příkladů, které budeme řešit na prvním semináři, pokud vám nejdou, zkuste nápovědu. Upozorňuji na překlep v původní verzi zadání, v 5. příkladu má být každý stupeň nejvýše $d$.

druhá várka příkladů. a nápověda k nim!. Začínáme pokusně o 45 minut později -- tj. od 16:25 (a dohodneme se, zda to vyhovuje).

třetí várka příkladů, a nápověda k nim! Začátek posouváme zpět na 15:40. Příští dva týdny budu v zahraničí, ale to nemusí na konání semináře nic změnit -- zatím jste stejně většinu vyřešili bez dopomoci!

čtvrtá várka příkladů, nápověda už tu je ...

pátá várka příkladů , nápověda Upozornění: ve 2b je cílem ukázat, že to nejde pro žádný graf, nestačí tedy najít jeden protipříklad! Zkuste taky rozmyslet, co plyne z 3c. (Ještě bychom si mohli pořádně doříct jak je to s prvním příkladem z minulé várky (pravděpodobnost výhry sázení). Vyjde to pěkně!)

šestá várka příkladů, nápověda -- 12.5. je rektorský den, takže další etudy se konají až 19.5.